Digitoday repäisee

Kun Digitoday toimittajineen on tuntunut päässeen yli ilmiselvistä ongelmistaan suomen kielen kirjoittamisen kanssa, on minusta vähitellen alkanut tuntua siltä että ehkä se ei suomalaisena tietotekniikan uutispalveluna olekaan niin huono kuin minä olen sitä yleensä pitänyt. Nyt kuitenkin Digitoday ja ennen kaikkea toimittaja Tuomas Karhu onnistui herättämään minut typerästä harhastani; Digitoday on huono. Digitoday on paha.

Saija Ketolan alastonkuvat

Miss Suomi -kilpailuun osallistunut ja finaaliinkin asti päässyt poloinen Saija Ketola oli erehtynyt esiintymään eräissä suomalaisissa erotiikkapainotteisissa kuvajulkaisuissa ja tämän paljastuttua jätti missikilpailun kesken. Digitoday julkaisi aiheesta Tuomas Karhun kirjoittaman uutisen, jossa on mm. suora linkki eräälle kuvia jakavalle sivulle [Päivitys 1.2. 15:50 - kuvien sijainti muuttunut ja linkki on nyt vain tekstimuodossa sivulla, ei siis klikattavana linkkinä]. Itse en tässä linkkiä kyseisiin kuviin tarjoa, vaan sen jätän Digitodaylle ja ennen kaikkea Tuomas Karhulle, tälle nykyajan vapaustaistelijalle joka pyyteettömästi taistelee kuvien vapaan leviämisen ja oman artikkelinsa tunnettuuden puolesta.

Tuomas Karhun mainoskampanja

Nähtävästi myös toimittaja Karhu itse käyttää artikkelissakin mainittuja Internetin keskusteluryhmiä, ainakin reaaliaikaista IRC:tä, joka on oiva leviämisalusta kaiken maailman linkeille. Niin hyville kuin huonoille. IRC-käyttäjien keskuudessa melkeinpä käydään kilpailua siitä, kuka ensimmäisenä linkittää millekin sivulle, joka edesauttaa eri osoitteiden nopeaa leviämistä. Erityisesti missikilpailijan alastonkuvien kaltainen arka aihe leviää välittömästi tuhansille käyttäjille eri ryhmiin.
Tuomas Karhu ilmeisesti on ajatellut että IRC on myös oiva tapa levittää linkkiä omaan artikkeliinsa, suomeksi siis mainostaa omaa tuotostaan saaden sille mahdollisimman paljon lukijoita. Yksityisten kirjoittajien ja julkaisijoiden ollessa kyseessä tämä on yleensä ihan hyväksyttävää, mutta se että Sanoma Magazines Finland Oy:n toimittaja mainostaa Digitoday.fi:ssä julkaistua artikkeliaan ja vieläpä seuraavaksi kuvatulla tavalla, on varsin kyseenalaista ja ennen kaikkea netiketin vastaista.

Seuraavassa katkelma ko. IRC-kanavalta (keskusteluryhmästä)

10:55 -!- Tuomas2 [~Tuomas2@s52.SANOMA.fi] has joined
10:55 < Tuomas2> http://www.digitoday.fi/showPage.php?page_id=11&news_id=40185
10:55 -!- Tuomas2 [~Tuomas2@s52.SANOMA.fi] has left

Suomeksi siis nimimerkki "Tuomas2" liittyi keskusteluun, mainosti osoitetta artikkeliinsa ja poistui samantien keskustelusta. Selvästi ilman minkäänlaista halua tai tarkoitusta olla oikeasti osa keskustelua tai kyseistä kanavaa eli puhtaassa mainostustarkoituksessa. Olette ehkä kuulleet termin "spam" tai "spämmi"? Tämä on lähellä sitä itseään, vain IRC:n avulla tehtynä. Yleensä tämänkaltaisessa toiminnassa linkitetään johonkin vahingollisempaan materiaaliin kuin Digitoday.fi:hin ja siellä odottaviin linkkeihin alastonkuviin, eli tällä kertaa kyseisen kanavan 600 käyttäjää (aktiivisia toki vähemmän, ja heistäkin vain osa ylipäätään seurasi linkkiä) säästyivät siis suuremmalta pahalta.

Mistä kytkös nimimerkistä oikeaan Tuomas Karhuun? Kuka tahansahan voi käyttää mitä tahansa vapaata nimimerkkiä IRC-verkossa. Tämän nimimerkin antamat käyttäjätiedot (ircname eli käyttäjän itsensä kertoma oikea nimi) ja ennen kaikkea hänen käyttämä tietokoneensa osoite s52.SANOMA.fi kertoo käyttäjän koneen olevan sanoma.fi-domainosoitteen alla, eli tietysti mitä todennäköisimmin Sanoman työasema. Tämä vahvisti epäilyjä entisestään siitä että kyseessä todellakin on Tuomas Karhu.

12:05 -!- Tuomas2 [~Tuomas2@s52.SANOMA.fi]
12:05 -!-  ircname  : Tuomas Karhu

Linkit

Tämä sivu
Digitodayn uutinen
ITviikon uutinen

Loppusanat

Olen tänään 1.2. klo 13 lähettänyt kyselyn sekä Digitodayn toimitukseen (toimitus@digitoday.fi) että Tuomas Karhulle (tuomas.karhu@sanoma.fi), jossa olen ilmoittanut tästä sivusta ja tiedustellut sekä Digitodayn että Tuomas Karhun omaa näkemystä asiasta ja ennen kaikkea sitä onko kuvattu markkinointi Digitodayn tietoista markkinointia vai onko kyseessä kenties Tuomas Karhun oma henkilökohtainen mainoskampanja.
Kommentit ja ennen kaikkea mahdolliset korjaukset ovat tervetulleita. Otattehan kuitenkin huomioon oikeuteni julkaista kaikki mahdollinen saapuva teksti myös tällä sivulla.

Päivityksiä

1.2. 15:50 - Myös ITviikko on julkaissut vastaavan uutisen. Ilman linkkiä, mutta Google-ohjeet löytyvät. Myös ITviikon uutinen on Karhun kirjoittama. Digitodayn uutisessa linkitetty sivu linkittää nyt itse toiselle kuvat sisältävälle sivulle, ja Digitoday onkin muokannut uutistaan.

Julkistettu 1.2. klo 15.10
Tapio 'itn' Nuutinen
tapio.nuutinen@iki.fi