Oppimisesta

Kuoletko nälkään vai opetteletko kalastamaan?

Miksi opetella asioita?

Vanha viisaus kertoo, että antamalla miehelle kalan ruokit hänet päiväksi, mutta opettamalla hänet kalastamaan ruokit hänet loppuelämäksi. Asiaa sivuava tyypillinen tarina tekniikkaa osaamattomuudesta taas kertoo videonauhurin ajastuksesta. Lyhykäisyydessään se menee niin, että ihmiset yleisesti eivät osanneet ajastaa videonauhureitaan, joten piti kutsua aina se naapurin poika ajastamaan nauhuri.

Modernimpi tapa puhua samasta asiasta on käyttää esimerkkinä tietokoneen kytkemistä televisioon elokuvan tai valokuvien katsomiseksi. Osaatko tehdä sen? Jos et, onko siihen yksinkertainen syy: sinun ei ole koskaan tarvinnut kytkeä tietokonetta televisioon? Vai pyydätkö aina jotakuta muuta? Toimikoon tämä esimerkki vähemmän drmaattisena osoituksena siitä miksi kannattaa oppia kalastamaan.

Kuvaspektaakkeli alkakoon

Oletetaan että haluat kytkeä tietokoneen televisioosi. Tarkoituksenasi on esitellä tuhat lomakuvaasi henkeään pidättäville sukulaisille.

Mites se nyt menikään?
Soitat naapurin pojalle joka tulee käymään, maagisesti löytää oikean kaapelin, oikeat liitännät ja tekee täysin käsittämättömät taikatemput koneelle, jonka kuva näkyy nyt televisiossa. Koko hommaan meni vain muutama minuutti. Uskomatonta! Naapurin poika lähtee kotiinsa ja kuvaspektaakkeli voi alkaa.
Minä kun en osaa näitä tietokoneita.
Tässä välissä haluan huomauttaa, että tarkoitukseni ei missään nimessä ole valittaa siitä, että joku ei osaa kytkeä tietokonetta televisioon.

Kalaa vai kalastamista

Mikä edellä olevassa sitten oli ongelmana? Lomakuvat saatiin pyörimään ja naapurinpoika saa vaivan palkaksi vaikka parikymppiä silloin tällöin. Miksi siis valittaa?

Olen itse usein ollut se naapurinpoika ja lopulta päätynyt IT-alalle tekemään vastaavia asioita työkseni. Erityisesti yritysmaailmassa käy hyvin pian selväksi, että jotkin asiat (pyynnöt, kysymykset, ongelmat...) toistuvat useammin kuin toiset. Silloin ainoa järkevä tapa on nähdä kerralla vaivaa sen eteen, että toistoa eli ajanhukkaa voidaan välttää.

Edellämainitusta syystä

  • Suuryritys käyttää henkilöstönsä kouluttamiseen kokonaisen päivän sen sijaan että käy neuvomassa samoja perusasioita kaikille
  • Verohallinto julkaisee kattavat ohjeet verotuksesta sen sijaan että neuvoo kaikille samat asiat puhelimessa
  • Ostat kaupasta litran sijasta kolme litraa maitoa
  • Opetan sinulle jonkin asian sen sijaan että teen sitä puolestasi kertaakaan
  • ... ja kirjoitan tämän tekstin sen sijaan että toistan itseäni aina uudelleen

Yksinkertainen ratkaisu

Kaikkien ei ole järkevää opetella kaikkea, mutta ei ole olemassa mitään järjellistä syytä sille, miksei kuka tahansa aikuinen ihminen oppisi kytkemään tietokonettaan televisioon.

Mutta enhän minä osaa näitä tietokoneita

Sata vuotta sitten keskivertoihminen ei varmastikaan osannut käyttää autoa, mikroaaltouunia, kännykkää tai televisiota. Tietokone ei ole sen kummempi; se on väline tiettyjen asioiden tekemiseksi ja on sinun vastuullasi opetella käyttämään sitä niihin tarkoituksiin.

Juuri sinun ei tarvitse osata ottaa käyttöön varmuuskopiointijärjestelmää, tehdä nettisivuja tai koodata uutta Angry Birdsiä. Mutta ei kai ole kovin järkevää teetättää muilla asioita, jonka voit oppia itse viidessä tai viidessätoista minuutissa? "Pahin" mitä voi tapahtua on se, että joudut pyytämään naapurinpojan vielä kerran neuvomaan kun unohdit jotain. Tai opettamaan uusia asioita, kun vanhat osaat ja haluatkin tehdä jotain uutta.

Edellä "oppimisella" en tarkoita itseopiskelua, vaan ensisijaisesti sitä että naapurinpojan pompottelun sijasta pyydät häntä opettamaan. Asiansa osaava naapurinpoika auttaa mielellään, vaikka se veisi kerralla hieman enemmän aikaa ja vaatisi muutaman yrityskerran

Yhteenvetona

Tällä asialla ei ole oikeastaan mitään tekemistä televisioiden, tietokoneiden tai kalastamisen kanssa. Itselleni se on tietenkin näyttäytynyt lähinnä tietotekniikan parissa. Monelle koko asia on myös täysi itsestäänselvyys. Silti, kuinka paljon on maailmassa ihmisiä, jotka syyllistyvät yksinkertaisten asioiden toistuvaan teettämiseen pienen opettelun sijasta? Tämä teksti on vähintään yhtä paljon tarkoitettu niille naapurinpojille: Valistakaa ihmisiä, opettakaa heitä tekemään ne perusasiat joita he tarvitsevat ja haluavat tehdä.

Tekstin tarkoituksena ei ole pelotella naapureita ja sukulaisia. Pyytäkää apua kun sitä tarvitsette. Mutta seuraavan kerran kun tarvitsette, kysykää samalta itseltänne, ja naapurinpojalta:

Onko tämä asia sellainen mikä minun olisi hyvä osata? Tarvitsenko tätä myös myöhemmin? Kuinka vaikea tämä olisi oppia?
Minut tuntevat tietävät että itse ainakin käytän mieluummin asian opettamiseen puoli tuntia kerran kuin viisi minuuttia äärettömän usein.