Kuake.net

Videokoodekkien lista Windowsille

Esipuhe

Videoiden toisto ja siihen vaadittavat koodekit on usein netissä askarruttava aihe. Seuraava lista pyrkii kattamaan koodekeista tärkeimmät, jotka esimerkiksi itse asennan ensimmäisenä tuoreeseen Windowsiin. Näillä pyörii XviD- ja DivX-videot.

Mitä tarvitset, lyhyesti

Lyhyempi vastaus: ffdshow, ac3filter.
Pidempi vastaus: videoiden toistamiseen haluat ffdshow:n ja ReClockin (sekä tarpeen mukaan ac3filterin). Mikäli haluat tehdä omia XviD-videoita, asenna myös Koepin XviD-binääri. GSpot on hyvä ongelmatilanteiden varalle.

Koodekkilista

Kaikki listan koodekit ovat ilmaisia ja usein myös avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. Lisenssityypit sisältävät esimerkiksi BSD-tyylisen lisenssin, GPL:n, LGPL:n ja freewaren. Toisto-ohjelmaksi suosittelen joko Media Player Classicia tai tuoreinta Windows Media Playeriä. Myös VLC media player on kokeilemisen arvoinen.

GSpot - mielenkiintoisesta nimestään huolimatta pätevä työkalu, joka osaa kertoa videotiedostosta mm. mitä video- ja audiokoodekkeja se vaatii ja onko tarvittavat koodekit asennettuina.

ffdshow - ffdshow on niinsanottu filtteri, ei varsinainen koodekki. Sillä ei siis pysty pakata videota. Se osaa kuitenkin purkaa mm. DivX:ää ja XviDiä. Lisätietoa ffdshow:sta sen virallisilta kotisivuilta.

XviD - Koepin XviD-binääri. Käytä tätä jos ffdshow:n asennuksen jälkeen sinulla on ongelmia XviD-videoiden kanssa tai jos haluat pakata XviDiksi.

ac3filter - AC3-äänien purkamiseen vaadittava filtteri, jonka tarvitset mikäli aiot katsoa AC3-pakattua ääntä sisältävää videota.

ReClock - ReClock on filtteri, joka pyrkii varmistamaan AVI- ja MPEG-tiedostojen sujuvan toiston, eli vähentämään nopeusongelmia, nykimistä ja vastaavia epätoivottuja videotoisto-ongelmia.

Päivitetty 12.10.2008
- Tapio "itn" Nuutinen (tapio.nuutinen at iki.fi)
Korjauksia ja muita ehdotuksia saa lähettää sähköpostilla.